Sieraden

Ik ontwerp en maak sieraden, omdat het voor mij een essentieel aspect van het volledig mens zijn is. Het element van ‘versieren’ sluimert in ieder van ons, en is de kristallisatie van menselijke condities, omstandigheden, ideeën, emoties en veel meer.

De kostbaarheid, hoge economische waarde, of zelfs de exclusiviteit van het sieraad zijn van minder belang. Alles kan als sieraad dienen: een elastiek of veiligheidsspeld even zo goed als een diamant, goud of zilver.

Het gaat er mijns inziens om, dat materialen en voorwerpen van functie kunnen veranderen, en op meerdere manieren als sieraad geïnterpreteerd kunnen worden. Waar het ook om gaat is, wat het sieraad uitdrukt, zowel voor de ontwerper van het sieraad, als voor de drager ervan.

Dit tijdperk produceert een uitgebreid scala aan nieuwe materialen en vorm mogelijkheden. Het boeit mij, omdat het de mogelijkheid tot eindeloos experimenteren biedt.

Amsterdam/NL 1973 


Carine Wintermans - Armband PVC met drukknop

Armband

1973
PVC transparant met drukknop

Gebruik en toepassing van materialen is sterk lokatie gebonden. Het materiaal voor deze armband heb ik gevonden in de machines en machinekamers van een van de pijlers van onze economie: een fabriek, het materiaal wordt gebruikt voor vouwdeuren en transportbanden.

De elastische flexibiliteit en de transparantie van het materiaal boeiden mij. Met de technisch simpele toepassing van de drukknop slaagde ik erin, een draagbaar object van dit materiaal te maken.

De uitvoering van dit ontwerp is weinig arbeidsintensief, en leent zich dan ook voor grote produkties.

Vaste Collectie 'Het Kruithuis', Museum van Hedendaagse Kunst, s’Hertogenbosch/NL 1989
Vaste Collectie Stedelijk Museum, Amsterdam/NL 1974
Vaste Collectie Benno Premsela/NL 1974'


Selectie sieraden

Beeldmerk Carine Wintermans
Dansorgel De Cubaan
Hanger goud
Hanger goud
Ring zilver
Ring zilver
Ring zilver
Armband PVC met drukknop
Armband PVC met drukknop
Armband PVC met drukknop
Armband goud
Armband goud
Armband goud
Armband goud
Armband zilver
Armband zilver
Armband zilver